m

m
m

2013. április 12., péntek

Retekfesztivál és testvérközösség

A Sztehlo Gábor Evangélikus Oktatási Intézményben eddig is nagy hangsúlyt fektettünk olyan programok szervezésre, amelyek erősítik a közösséget, növelik a szociális érzékenységet és nyitottá teszik a fiatalokat mások felé.

Ennek keretében két új projekt fog elindulni még ebben a tanévben:

1. Szeretnénk erősíteni a kapcsolatunkat Győrfi Mihály lelkész úrral és az általa pásztorolt nyírteleki és görögszállási közösségekkel.

http://church.lutheran.hu/nyirszolos/index_hun.html

Lelkész úr szolgálata nyomán egy gyülekezet alakult, amely Nyírtelken gyönyörű templomot épített és komoly missziói munkát végez a környező településeken.

Isten igéje mellett munkát is adnak a az embereknek: Filadelfia Evangélikus Egyházközségben,  egy szociális földprogram keretében, az emberek fóliasátrakat állítanak, földet művelnek és a terményeket eladják szerte az országban - ezzel megélhetést biztosítva a munkanélküliségtől és szegénységtől sújtott megyében.

Április 16. -én kedden ők lesznek a vendégeink, s azt hozzák magukkal, amit ők is kaptak az Úristentől: egyrészt lelki kincseket, másrészt pedig terményeket: retket és újhagymát.
Vendégeink kedden 11.00 órától  néhány osztályba be fognak látogatni, s ott életükről, munkájukról és hitükről fognak beszélgetni diákjainkkal. Utána egy közös éneklést, bizonyságtétel és - vetített képes - beszámolót tervezünk a templomban. 
Közben az iskola udvarán lehet vásárolni  - aznap reggel szedett :-) - retket és újhagymát.

Ezt a programot fél évente tervezzük megismételni - legközelebb ősszel egy "krumpli fesztivál" keretében.



2.  Felvettem a kapcsolatot a sárszentlőrinci evangélikus gyülekezettel is, akikkel egy intenzív kapcsolatot szeretne iskolánk kialakítani. Egy Tolna megyei kis településről van szó, ahol sokan nehéz körülmények között élnek.

A kapcsolat célja sok területet felölel:
Egyrészt szeretnénk megfogható dolgokkal segíteni - nyári ruha, tanszerek stb.  - vendégül látni diákokat néhány napra Budapestre, másrészt pedig lelkileg is erősíteni ezt a közösséget.
Másrészt mi is sokat gazdagodhatunk a velük való kapcsolatból. Egy munkatársuk leveléből idézek: "Mivel mind egyháztörténetileg, mind irodalmi tekintetben unikálisan gazdag ez a vidék (akár egészen szűk, 5 km-es sugarú körben, vagy 30 km-esben). 15-20 fő elszállásolására alkalmas kapacitással bírunk, vagy sátorozási lehetősséggel. Így tehát el tudjuk képzelni, hogy...  irodalmi, egyháztörténeti alapon tartana itt iskolátok táborokat, esetleg a magyar nyelv és irodalmi munkaközösség kihelyezett, pár napig tartó "összetartást".
Május közepére tervezzük az első látogatást, erről később még írok részleteket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése