m

m
m

2012. október 10., szerda

FORRÁS - keresztény énekeink és azok története



Ettől a tanévtől újra elkezdtem a Forrás beszélgetőkörök szervezését.  Szeptembertől annyi változást vezettünk be, hogy erre az alkalomra szeretettel várjuk a pestszentlőrinci és pestszentimrei gyülekezet tagjait is, akik közül sokan el is fogadták a meghívást, így pedagógusok, iskolai dolgozók és gyülekezeti tagok lehetnek együtt a beszélgetéseken. (Ennek köszönhetően szerdán teljesen megtelt iskolánk szépen felújított "bordó szalonja". :-)

A mai alkalom különleges volt, hiszen nem érkezett külső vendég, hanem Deák Gabriella – a gyülekezet kántora, s az iskola énektanára – és Győri Gábor esperes végeztek zenei szolgálatot.

A téma így szólt: „Keresztény zenei „slágerek” és történetük.”





Deák Gabi és Győri Gábor vezetésével közösen elénekeltük az énekeket, de előtte szóltam néhány szót a szerzőkről és a dalok keletkezésének történetéről.
Megtudtuk, hogy a „Ó mily hű barátunk Jézus” kezdetű éneket a Joseph Scriven menyasszonya halálakor írta önmaga és az elhunyt édesanyjának vigasztalásként, s azt is, hogy - bár Magyarországon nagyon sokan ismerik és szeretik - de Finnországban alig ismert Armas Massalo zeneakadémiai professzor: „Velem vándorol utamon Jézus” című éneke.
Rácsodálkoztunk Fanny Crosby mély hitére, aki - bár néhány hónaposan megvakult – mégis elnyerte az „amerikai himnuszköltészet királynője” címet.
A dalok előtt elhangzott bevezetőből kiderült, hogy a „Titanic zsoltárként” híressé vált „Hadd menjek Istenem” kezdetű énekünket valószínűleg az 1906. januárjában elsüllyedt SS Valencia gőzös 136 áldozata énekelte, s nem a 14 évvel később elsüllyedt Titanic zenekara játszotta.

Az előadásoknak és a közös zenélésnek lesz folytatása a novemberi Forrás alkalmon (november 14.), amikor a reformáció korának dalaival és szerzőivel fogunk megismerkedni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése