m

m
m

2012. február 22., szerda

Keveházi László lesz a vendégünk

Április 2 -án délelőtt  - a Sztehlo Gábor Napok keretében - Keveházi László nyugdíjas evangélikus lelkész lesz a vendégünk, aki a Sztehlo Gábor által alapított Gaudiopolis első miniszterelnöke volt. Laci bácsi a diákjainknak fog előadást tartani iskolánk névadójáról, s a Gaudiopolisban átélt élményeiről.



(Ezen a délelőttön a diákok egyik fele a templomban fog Laci bácsival találkozni, a másik fele pedig Prazsák László keresztény könnyűzenei koncertjét fogja hallgatni a tornateremben, utána pedig cserélünk.) 

Keveházi László életrajza:

Négy gimnáziumi osztály elvégzése után -katonatiszti ambícióval- a nagyváradi Hadapródiskolába került. A második világháborús front kiteljesedését követőn az iskolát Ausztiába menekítették, ahol fogságba estek. A francia tengerparton volt az utolsó állomás, innen szabadult. Édesapját bebörtönözték, otthonukat elveszítették. Édesanyja javaslatára kereste meg Sztehlo Gábort a gyermekmentő missziót felvállaló evangélikus lelkészt. Befogadták és a Gaudiopolis lakója lett, itt végezte el a gimnáziumot, majd egy évig kémia-fizika szakos hallgató volt az egyetemen. Ezután következett életében az a fordulat, hogy Isten szolgálatára szánta magát. Először a Nagytarcsai Külmisszió Intézetben tanult két évig, majd öt évig (Sopronban és Budapesten) a Teológia Akadémián. 1956-ban kerül feleségével, Czégényi Klárával Pilisre lelkészi szolgálatba. Közben 16 évig a Pest megyei Egyházmegye esperese volt. 1989-ben került a Hittudományi Egyetemre egyháztörténeti előadóként, és 1997-ig Kőszegre is bejárva itt tanított. A kőszegi és környékbeli gyülekezetekben 10 évig helyettes lelkészként dolgozott, már nyugdíjasan. 2005-ben kapta meg a teológia díszdoktori címet. Több egyháztörténeti jellegű könyve, sok ilyen irányú és egyéb írása jelent meg. Tevékeny résztvevője az egyház közösségnek, és tovább folytatja tudományos munkáját."  (Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése